ErP 2018 – Mit kell tudni a környezetbarát tervezési irányelvekről (Ecodesign Directive)?

Logo ErP 2018

2018. január 1. óta az ErP (energia felhasználó berendezések) irányelvei az irányadóak az épületek helyiségfűtési rendszereinek vonatkozásában, így ezen irányelv vonatkozik a sötét és világossugárzókra is. A SCHWANK a leghatékonyabb fűtési rendszereket gyártja, melyek kiváló eredményeket érnek el ezen berendezések kategóriájában. Tudjon meg többet az új környezetbarát tervezési irányelv követelményeiről!

2018. január 1-je óta az ErP irányelvet alkalmazzák az épületek helyiségfűtési rendszereire, például világos és sötétsugárzókra is. Az SCHWANK a leghatékonyabb fűtési rendszereket gyártja, amelyek kiváló eredményeket érnek el ezen berendezések kategóriájában. Tudjon meg többet az új környezetbarát tervezési irányelv követelményeiről!

ErP – Mit is jelent?

Az ErP az energiával kapcsolatos termékeket szabályozza és az EU környezetbarát tervezéséről szóló (2009/125/EK) irányelve. A német kormány beemelte ezt az irányelvet a német jogrendbe és az energiával kapcsolatos szóló törvényben (EVPG). Célja, hogy energiát és más erőforrásokat takarítson meg az energiával kapcsolatos termékek gyártásában, üzemeltetésében és megsemmisítésben az Európai Unió integrált termék politikájának keretében (IPP). Ennek megfelelően a termékek teljes életciklusát veszik figyelembe. Várható, hogy az EU egész területén egységes jogszabályokat hoznak létre a kereskedelmi akadályok megelőzése érdekében.

Hogyan oszlanak meg a termékcsoportok?

Az energia szempontjából releváns termékeket tételekbe sorolják, úgynevezett LOT-okba. Az irányító testületek:

  • Az ENER az Energiaügyi Főigazgatóságot jelenti
  • ENTR a Belső Piaci, Ipari, Vállalkozási Főigazgatóság számára
  • SME a KKV-k NÖVEKEDÉSE [korábban ENTR]
  • EPS a Környezetvédelmi Főigazgatóság számára

Milyen újdonságok vannak 2018. január óta?

2018.01.01. óta az ErP irányelv vonatkozik az épületfűtési rendszerekre, például a világos és sötétsugárzókra. (ENER/LOT 20 egyedi helyiségfűtő berendezések), valamint a meleg levegővel működő berendezésekre (ENER/LOT/21 meleg levegő központi fűtésrendszerek CHP nélkül). E termékcsoportokra vonatkozó különös követelményeket az EU 2015/1188. számú rendelete határozza meg. Ennek megfelelően a gázinfravörös fűtőberendezésekre a következő követelmények vonatkoznak:

  • A helyiségfűtés éves hatékonyságának mutatója [szezonális hatásfok] a sötétsugárzóknál legalább 74%. Világossugárzók esetében ez az érték legalább 85%. Azok a termékek, amelyek indexe nem éri el ezt a kritikus értéket, 2018. január 1-től nem hozhatók kereskedelmi forgalomba.
  • A NOX kibocsátás a világos- és sötétsugárzók esetén: maximum 200 mg/kWh
  • Részletes termék tájékoztatók

Hogyan határozzák meg az energiatakarékos világos- és sötétsugárzó technológia ERP indexét?

A következő tényezők különösen befolyásolják a világos- és sötétsugárzók szezonális hatásfokát:

  • Az eszközök termikus hatásfoka
  • Sugárzási tényezők

Mindkét index becslések szerint 15% névleges terhelésnél, 85% részleges terhelésnél.

Az úgynevezett korrekciós tényezők is fontos szerepet játszanak a leghatékonyabb fűtőrendszer megvalósítása során. A következőket veszi figyelembe:

Az eszközök modulálásának képessége F [1]
Figyelem! Azok az eszközök, amelyek a cső hőmérsékletét az égő gyakori be- és kikapcsolásával változtatják, és ezáltal növelik a szennyezőanyag-kibocsátást, nem moduláló eszközök.
Az elektromos kiegészítő energiaigény F [4]
Állandó F őrláng használata [5]

Milyen előnyei vannak az új indexnek?

Az index bevezetésével az EU a piac energiahatékonyabb termékei felé történő elmozdulását reméli. A fogyasztók is profitálnak az átláthatóbb információk miatt, amikor vásárlási döntéseiket meghozzák. A sugárzó fűtőberendezések összehasonlításának ez a lehetősége nem újdonság. Az elmúlt 25 évben a Schwank az Infravörös Sugárzó Fűtési Rendszerek Európai Szövetségén (ELVHIS) belül is dolgozott az épületfűtési rendszerek objektív összehasonlíthatósága érdekében. A technológia és innováció vezetőjeként a legmodernebb mérési és tesztelési rendszereket használjuk az ipari fűtési rendszerek sugárzási teljesítményeinek megbízható és reprodukálható meghatározására az új 416-2 és 419-2 EN szabványoknak megfelelően. A szezonális hatásfok számítási rendszerével az előző szabványt kibővítették és egész Európára nézve érvényes.

Ki határozza meg az indexet?

Az érintett gyártók maguk felelősek az index meghatározásáért. Kötelesek ezeket az információkat ingyenesen nyilvánosságra hozni. Németországban a tartományokat megbízzák a piac figyelemmel kísérésével az ökotervezés és az energiacímke követelményeinek tekintetében. Támogatja őket a BAM (a BMWi szövetségi gazdasági és technológiai minisztérium felügyelete alatt álló szövetségi intézmény). A feladatok között szerepelnek olyan tevékenységek, mint a termékek helyszíni ellenőrzése és a dokumentációk kontrolálása.

Következtetés: Mit jelent az ErP irányelv a gyakorlatban?

„Minőségi vállalatként nagyon örülünk annak, hogy a szezonális energiahatékonyság már európai minőségi pecsétet adott az infravörös csarnokfűtési rendszerek számára, valamint, hogy a rossz hatásfokú eszközök kiszorulnak a piacról” – mondja Dr.-Ing prof. Friedhelm Schlößer, a figawa Gas Divízió és az Infravörös Sugárzó Fűtési Rendszerek Európai Szövetségének (ELVHIS) elnöke. A SCHWANK GmbH műszaki területekért felelős ügyvezető igazgatója elismert szakértőnek számít az energia és a hőtechnika területén. Schlößer professzor: „Több alkalmazottal együtt a SCHWANK rendkívül aktív tagja számos nemzeti és nemzetközi szabványosítási bizottságnak és mint minőség és innováció vezetője, folyamatosan arra törekszik, hogy a fűtéssel foglalkozó mérnökök, a tervezők és a csarnoküzemeltetők számára döntéshozatal alapjául használható, átlátható érvényes és összehasonlítható információkat biztosítson.”. Schlößer: „Egy másik dolog, amely ugyanolyan fontos az energiahatékony csarnokfűtés szempontjából, a fűtési rendszer helyes kialakítása a csarnok egyedi és eltérő körülményeihez igazodva. A fűtési rendszer óriási potenciállal rendelkezik az energiamegtakarítás szempontjából. Ezért támogatjuk ügyfeleinket magas képzettségű mérnökökkel és műszaki szakemberekkel a tervezési osztályunkon. Az infravörös sugárzók kiemelkedő hatékonysága és nagyon hosszú élettartama mellett és ezzel egyidejűleg sok éves tapasztalatunkat és szakértelmünket beépítettük egy új, teljesen digitális elektronikus vezérlő és szabályozó technológiába.

Ez lehetővé teszi számunkra, hogy optimálisan kiaknázzuk az egyes készülékek magas hatékonysági értékeit, még az épület, a fűtéstechnika és a felhasználói viselkedés kölcsönhatásában is. Végül is az ügyfél számára a teljes életciklus alatt realizált megtakarítás az, ami számít.

Hogyan felelnek meg a SCHWANK energiatakarékos fűtési rendszerei az új épületek irányelveinek?

A SCHWANK a piac leghatékonyabb fűtési megoldásait biztosítja az épületek fűtési megoldásai területén. Ez között szerepel a SUPRA világossugárzók családja, a DELTA sötéten sugárzó készülékek. A SUPRA világossugárzók hatékonysága:94,8%, a sugárzási tényezője: 80,9% és rendkívül alacsony NOx értékei 0 és 8 mg/ kWh közötti értékek. Ez utóbbi csak a speciálisan kialakított 3D felület és a saját gyártású kevert összetételű speciális kerámialapok teszik lehetővé.

A DELTA sötéten sugárzó termékcsalád 98,6%-os éves hatékonysággal, 80,3%-os sugárzási tényezővel és 50-65 mg/kWh NOx értékekkel emelkedik ki a versenytársak közül. De a SCHWANK portfólió összes többi terméke is megfelel az új szabványoknak. Végső soron a Günter Schwank által 85 évvel ezelőtt alapított családi vállalkozás azon kitűzött célja, hogy az energiatakarékos épületfűtés vezető vállalatává váljanak, sikerült. (Mesured readings as of 12.2017)

Hogyan lehet jövedelmező módon profitálni az energiatakarékos épületfűtési rendszerek hatékonyságából?

A beltéri fűtési rendszerek energiahatékonysága a fűtési rendszer „okos” működtetésével és szabályozásával fenntartható vagy csökkenthető. A SCHWANK 85 év alatt megszerzett összes tapasztalata és szakértelme a biztosíték arra, hogy a technológiailag is egyedinek számító vezérlő technológia alkalmazásával az építőipar leghatékonyabb fűtőrendszereit hozták létre. A saját gyártású és fejlesztésű automatikus gázszabályozók mellett megjelent az infravörös/sötétsugárzó fűtőberendezésekhez az új, teljesen digitális Schwank ControlTouch (SCT) szabályzó és vezérlő egység. Ez lehetővé teszi a fűtési rendszerek hatékonyság szempontjából optimalizált működését, a kisebb és nagyobb rendszerek esetén is. A felhasználók számára könnyen elérhetők a sötétsugárzók aktuális állapota, valamint a beállítási lehetőségek. Az SCT kommunikál különböző BUS rendszerekkel és könnyen integrálható, már meglévő épületirányítási rendszerekbe.

Hol talál több információt?

Az alábbi elérhetőségeken kérhet további információt a termékeinkkel kapcsolatban.

Telefonszám: +36-30/609-5106

Email cím: office@schwank.hu

Vissza

További hírek

Schwank csarnok fűtési- és hűtési megoldások.

Produktbild Dunkelstrahler deltaSchwank der Firma Schwank.

A Schwank az infravörös sötétsugárzók globális piacvezetője

Díjak, Hírek

Az "Industry Research" nemrégiben publikált piackutatási jelentése megerősíti, hogy a Schwank Csoport globális piacvezető az infravörös sötétsugárzók területén.

SchwankAir Torluftschleier

SchwankAir kapu-légfüggönyök

Hírek

A Schwank Csoport – az épületek klímaszabályozásának szakértője – erősebb légfüggönyökkel bővítette termékkínálatát.

ISH Frankfurt

ISH kiállítás 2017

Hírek, Vállalat

A Schwank 2017. március 14-18. között jelen volt a Frankfurtban megrendezett nemzetközi ISH kiállításon. Örülünk, ha üdvözölhetjük Önt is a standunkon és bemutathatjuk az izgalmas fejlesztéseinket, melynek mottója „megújulás“.

Professor Schlosser

5 kérdés Prof. Schlößer Ügyvezető Igazgató Úrhoz

Hírek, Vállalat

A Schwanknál eltöltött első nyolc hónapja után interjút készítettünk Dr. – Ing. Friedhelm Schlößer Ügyvezető Igazgató Úr benyomásairól a cég, a piac, és a jelenlegi események kapcsán.

Díjaink

Amire büszkék vagyunk